Veel gestelde vragen

 • Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
 • Veel gestelde vragen

 • 1. Waarom beginnen jullie al zo vroeg met ABC?

  Na het afzwemmen van een 2 jarige voor A en meerdere 3 jarigen voor B kunnen wij met stelligheid aangeven dat leren zwemmen niet leeftijd gerelateerd is. Wat wel leeftijd gerelateerd is is de aanpak en de begeleiding voor het jongere kind. Hapy Swim heeft speciale methoden ontwikkeld om het jonge kind ook zwemveilig te maken.

  2. Waarom zijn jullie contributies hoger dan andere zwemscholen?

  Wij hebben goed geschoolde instructeurs, die actief en met kennis met uw kind meedoen en ze adequaat begeleiden. In het water. Daar geven we gerichte trainingen en cursussen voor. Daarnaast huren wij de lesbaden, we zijn dus afhankelijk van wat een gemeente ons aan huursom vraagt. Hoe hoger de huur, hoe hoger de contributie. Het gemeentelijk beleid is hierin veelzeggend.

  3. Waarom wordt mijn kind naar een fysio of andere therapeut doorverwezen?

  Door ons werk zien we als instructeurs ongeveer 400 kindjes per week. Hierdoor zien we ook sneller kinderen met motorische achterstanden of die moeilijkheden. Uw kind is in ontwikkeling..en wij signaleren en ondersteunen deze ontwikkeling, ook in de zwemles. Het gaat er om dat uw kind zich zo optimaal mogelijk ontwikkeld.

  Wat zijn de kleding eisen voor de diploma's?

  A diploma: Schoenen & sokken, korte broek (over zwembroek), hemd, t-shirt met korte mouw.
  B diploma: Schoenen (vaste zool) & sokken, lange Spijkerbroek (over zwembroek), hemd, shirt met lange mouwen.
  C diploma: Kleren van B + laarzen en regenpak.

  Wat is het verschil tussen de prive lessen en de kleine groepjes?

  In de privé lessen is uw kind continue met de instructeur samen. Uw speelkameraadje is de instructeur, de opdrachten worden gezamenlijk uitgevoerd. Dus de instructeur zwemt mee:-) In de kleine groepjes les wordt er samen gezwommen met voornamelijk de andere kinderen in het groepje. De instructeur geeft meer de opdrachten.

  4. Waarom lukt het mijn kind ineens niet meer te zwemmen, terwijl het de week ervoor nog zo goed ging?

  Leren zwemmen is een proces, dat met vallen en opstaan eigen gemaakt moet worden. Elk kind heeft een eigen wijze van leren, maar elk kind moet dezelfde stappen doorlopen. Als een kind uit enthousiasme, angst, luistergedrag of moeite met bewegen een stap oversla of niet goed eigen maakt is dit merkbaar in het latere traject. De instructeur is hierin degene die uw kind terug begeleid naar die “niet afgemaakte” stap en alsnog het traject af maakt.

  5. Wanneer mag mijn kind op voor examen?

  Uw kind mag pas op als het daarvoor klaar is! Het zal een aantal testen moeten doorlopen en elk ervan positief moeten afronden. Pas wanneer uw kind een afzwemkaartje krijgt mag het op. Wanneer het kaartje is uitgedeeld zal het kind niet meer zakken voor het diploma.

  6. Waarom A, B & C halen?

  Bij het A diploma is uw kind vaardig om kleine stukjes te overbruggen en zichzelf in veiligheid te brengen in een kleinere zwemomgeving. Bij complexere situaties is minstens B nodig. Hierin worden de slagen beter doorgevoerd, de afstanden maken dat de technieken raken “ingesleten” Hierdoor is uw kind met B een aardig goede zwemmer. Echter steeds meer kinderen raken in de complexe zwemwereld van hedendaags niet voldoende getraind om het hoofd te bieden aan de speel en plezier baden wereldwijd, de zee, de rivieren en situaties waarin er echt meer wordt gevraagd van uw kind dan de 75 meter in een vierkante waterbak zwemmen al dan niet met glijbaan of springplank. Tegenwoordig krijgen kinderen te maken met stromingen, waterslides, klimtoestellen, ruigere watersporten en gevaarlijke situaties. Het C diploma geeft uw kind de technieken en redzaamheid die het beter voorbereid op deze situaties in de toekomst.

  7. Corona en zwemles

  We hebben te maken met het nieuwe normaal in zwemles tegenwoordig. Corona heeft zwemles veranderd. Wij hanteren altijd een open door beleid, echter nu mag dat niet meer. Gelukkig kan er via de ramen op onze locaties actief gekeken, gezwaaid en gewuifd worden. Ook dienen kinderen niet meer omgekleed te worden op locatie, wc bezoek tot het strikte minimum beperkt te worden en douchen mag pas weer thuis.

  Buiten dat zijn er duidelijke richtlijnen over de grootte van de groepen die we mogen lesgeven. We zijn gebonden aan 12 kinderen per lesuur maximaal. In de grote baden is dat voor ons simpelweg niet haalbaar. De huren zijn zo hoog dat met deze aantallen wij net zo goed kunnen stoppen met zwemles geven. We hebben in Schaijk en Voorthuizen kleinere baden, maar zeer effectief. Kinderen die hier hebben leren zwemmen zijn goede zwemmers en het verschil is niet merkbaar. Alleen in uw portemonnee. Want hier kunnen we nog tegen redelijke prijzen onze diensten aanbieden. Corona heeft Happy Swim verander. Zeker, maar we zijn ook weer terug bij wat we fijn vinden. Kleine en knusse locaties, redelijke prijzen en goede kwaliteit lessen.

  7a. Wat gaat nu anders tijdens de Corona ?

  Hierbij enkele belangrijke regels aangaande zwemles ten tijde van Corona richtlijnen:

  – Ouders mogen niet naar binnen
  – Bij klachten van het kind of gezinsleden gerelateerd aan Corona mag uw kind niet zwemmen.
  – Uw kind komt in badjas/onesie, wij drogen uw kind af en kleden binnen om.
  – U boekt uw afspraken voor Schaijk via Facebook, flexibel en elke dag beschikbaar.
  – Uw kind mag naar het toilet, wij reinigen het toilet na elke 2 lesuren met desinfectie.
  – Uw kind mag niet douchen, dus geen gel, make up, schmink of andere huidproducten.
  – Uw kind dient handen te wassen na toilet bezoek, wij gebruiken zeep en water, geen alcohol of andere agressieve middelen.
  – We zijn verantwoordelijk voor uw kinderen en nemen dat HEEL ERG SERIEUS, mocht er een zorg of thuis iets zijn neem dan contact met ons op.

 • Hoe verricht ik een boeking via Facebook?

  U gaat naar onze facebookpagina en klikt op diensten. U kiest de dienst die u wilt. Bij het aanklikken van die dienst krijgt u een keuze menu. U kiest uw gewenste lesdag en de tijd waarop het u het beste uitkomt. Graag de naam van uw kind vermelden en eventuele bijzonderheden. Indien het uw eerste les is graag uw telefoonnummer ook invullen, dan kunnen we u contacten indien nodig.

  Hoe verloopt de eerste zwemles, het traject en wat kan ik verwachten?

 • Stap 1

  Wanneer uw kind start met de zwemles betaald u eenmalig voor het startpakket. Het startpakket bestaat uit:  een tas met 2 informatie leesboekjes (1 voor de ouder en 1 voor het kind), Het drijfvest (gebruikt door het gehele zwemlestraject) en het beloningssysteem dat uw kind dient mee te nemen bij elke les.

  Stap 2

  Gedurende de Corona tijd zullen we ons echt moeten houden aan de RIVM richtlijnen, deze geven o.a. aan dat ouders niet binnen mogen komen momenteel. Ook mogen de kinderen niet douchen of omkleden.

  Dit houdt in dat ook bij de eerste les, u uw kind bij de deur afgeeft en hij//zij met de instructeur mee gaat naar de natte ruimte. Bij de eerste les is er wel een kennismaking met de instructeur in het droge gedeelte. 

  • Zorg bij afgeven van uw kind dat hij/zij een badjas of onesie over de zwemkleding aan heeft, dat u uw kind goed voorbereid dat u NIET mee naar binnen komt. 
  • U kan de les volledig volgen via het raam waarachter u kunt wachten. Uw kind ka u ook zien. Zwaaien en lachen helpt uw kind en ons. 
  • Geef uw kind de zwemtas mee met een handdoek, ondergoed en 
 • Stap 3

  Wanneer uw kind start met zwemles is het belangrijk dat uw kind zich fijn, veilig en uitgedaagd voelt. De relatie tussen de instructeur en uw kind is hierin heel belangrijk. Deze relatie kan alleen ontstaan als uw kind leert de instructeur te vertrouwen. Vertrouwen in de instructeur leidt tot vertrouwen in zichzelf. Leren zwemmen is een breed ontwikkelgebied. Het ontwikkeld in het water niet enkel de slagen, maar ook inzicht in hoe water zich gedraagt, hoe het zichzelf in veiligheid kan brengen en in een later stadium zelfs hoe het anderen in veiligheid  kan brengen. Dit gebeurt steeds in kleine stapjes. De stapjes die  allereerst genomen worden is bewegen in het water, vertrouwd worden met de omgeving. Spelen en ontdekken. Dat doen we op verschillende manieren. Plezier maken is leren!

  Stap 4

  Als uw kind bekend is met het bad, de materialen, de instructeurs, de opdrachten en bewegen in en onder het water zal u zien dat uw kind ontspannen op de buik en rug gaat liggen, Onder water durft te gaan en springt van de kant, Lang maken en de ledematen op de juiste manier bewegen om vooruit of achteruit te komen zijn bekend. Nu gaan we met de technische kant aan de slag. De bekende zwemslagen. De zwemslagen worden soms in delen soms in zijn geheel aangeboden. Elk kind heeft daarin een andere aanpak nodig. Wij kijken wat het beste werkt om de techniek eigen te maken. In deze fase ziet u uw kind hard vooruit gaan. Eerst nog een onzeker spartelend kind, nu ziet het er  steeds professioneler uit. Let op: uw kind is nog altijd niet veilig. Zwemmen is vermoeiend en heeft herhaling nodig. Hoewel uw kind best wat meters zal kunnen overbruggen kan paniek of onverwachte situaties veel ellende brengen. gebruik daarom tot het A diploma behaald is altijd het vestje met vrij zwemmen.

 • Stap 5

  Uw kind beheerst de zwemslagen in het vestje, het kan inmiddels heerlijk het water in duikelen, nu wordt het verfijnd. Slagen worden in detail aangeboden. Vingers, tenen standen doorgenomen. Het vestje gaat in de lessen uit en er worden grotere afstanden gezwommen. Duiken wordt steeds zelfstandiger gedaan en afstanden onder water uitgebreid.  De eerste kleeren mogen aan, vaak een t-shirtje en korte broek. In een later stadium komen daar ook schoenen bij. De instructeur neemt steeds meer afstand en het geluid wordt luider omdat er meer verbaal aanwijzingen gegeven gaan worden dan fysieke aanwijzing en ondersteuning.

  Stap 6

  Wanneer uw kind deze voorgaande stappen goed heeft doorlopen gaan we de situaties schetsen die uw kind kan tegen komen in vrij spel en met vriendjes of zelfs “vijanden” in het bad. De onverwachte duw, het soppen, het vallen van verschillende hoogten, roering en golfslag in het bad,  allerlei zaken waar wij uw kind op willen voorbereiden. Dit gebeurt al het hele traject, maar in deze fase heel bewust en opzettelijk. We willen zien dat uw kind zich goed weet te handhaven in dit soort situaties. Ook gaan we diverse survival elementen aanbieden, vallen uit een boot, hurksprong, wanneer  een bepaalde handeling te doen of juist niet. Inzicht in zwemmen, zwemomgevingen en noodsituaties. De afstanden worden aangeboden zonder pauzes onderweg, er wordt geoefend en geoefend. De combinatie van  deze 2 onderdelen maken dat het kind het leuk blijft vinden.

 • Stap 7

  Uw kind mag op voor A diploma, er volgen proefexamens en het daadwerkelijke examen. A is echter niet voldoende om uw kind veilig te wanen in het water. Het is een basis diploma, uw kind kan met A een bad met weinig obstakels overbruggen. Voor meer uitdagendere situaties die bij zwembaden hedendaags worden aangeboden is een B en C diploma absoluut een must!

  Stap 8

  Bij het B diploma werken we aan verzwaring van de kleding ( Lange spijkerbroek, shirt met lange mouwen, sportschoenen en sokken. Verhoging van de meters en groetere uithoudingsvermogen en meer inzicht in diverse situaties. Deze situaties vragen een beter inspelen van de zwemmer en groter zelfvertrouwen. Wederom wordt dit in balans aangeboden, met veel spel, maar tevens banen maken.

  Voor het C diploma wordt over de B kleding een regenpak en laarzen gedragen. Uw kind leert diepte maken en ook onder water beter oriënteren. De meters worden wederom uitgebouwd en de zwemmer wordt all round opgeleid. De slagen krachtig en gericht op afstand en efficiënt zwemmen.

 • Het leesboekje

  Wanneer uw kind start met de zwemles betaald u eenmalig voor het startpakket. Het startpakket bestaat uit een tas met: 2 informatie leesboekjes (1 voor de ouder en 1 voor het kind), Het drijfvest (gebruikt door het gehele zwemlestraject), de beloningskaart. Verder zit in het startpakket: Inschrijfgeld, verzekering en administratiekosten.

  Wij raden aan het boekje regelmatig zelf en het boekje van uw kind met hen door te lezen. Er staat erg veel nuttige informatie in en zal veel van uw vragen beantwoorden.

 • Benieuwd naar de zwemlessen bij Happy Swim?

  Neem dan contact op voor meer informatie, bekijk ons Zwemles aanbod, registreer uw kind direct bij Happy Swim op 1 van onze Locaties of boek een les via Facebook.